Cocole Cake Shop

Type: cake shop and housing

Status: under construction, 2019 –

Location: Constanta, Romania

Works: architecture (renovation, restoration & extension), interior design

Total built area: 350 sqm

RO:

Situl studiat de colţ se află în centrul oraşului Constanţa, în proximitatea unui monument istoric important al oraşului (internatul Colegiului Naţional Pedagogic “Constantin Brăatescu”). Lotul este ocupat parţial de jumătatea unei construcţii edificate în perioada interbelică, modificată intens, extinsă şi supraetajată în ultimile decenii. Ultima serie de modificări, şi cea mai distructivă, nu a fost finalizată, iar clădirea se afla într-o stare avansată de degradare la momentul cumpărării de către actualii proprietari.

Soluţia propusă a fost îndreptată înspre doua obiective principale:

1. Corpul de clădire vechi se aduce cât mai aproape de starea iniţială – se refac şi completează elementele de detaliu de pe faţade (distruse sau ascunse sub straturi de mortar), mansarda nouă se demontează şi se reface forma originală a acoperişului, vestibulului pe structură metalică se restaurează, se reface fereastra spre stradă.

2. Corpul cu două etaje alăturat se corectează şi armonizează cu cel vechi – se îndreaptă probleme grave structurale, scara exterioară se translatează spre colţul construcţiei pentru a deservi noua compartimentare, se modifică faţadele pentru a oferi coerenţă estetică întregiului ansamblu.

Compartimentarea interioară se modifică pentru a deservi funcţiunea nouă – locuinţă unifamilială şi cofetarie. În timp, se doreşte ca funcţiunea dominantă să devină cofetaria, cu spaţiu de servire la parter în corpul vechi, producţie la parterul şi etajul 1 al corpului nou şi un apartament la etajul 2.

Cofetăria se va amenaja într-un imobil edificat în perioada interbelică, extins şi supraetajat în ultimile decenii. Construcţia originală conţinea un vestibul din metal şi sticlă, un hol şi două camere.

Vestibulul se va restaura, iar cele trei spaţii interioare se vor recompartimenta într-un open-space. Spre stradă, beneficiind de ferestrele mari, se va afla sala de mese pentru 16 persoane, iar spaţiul de servire cu bar se va poziţiona spre capătul opus. De aici se face accesul spre grupul sanitar şi zona de preparare, aflate în corpul de clădire construit ulterior. Spaţiul principal de prducţie se va amenaja la etajul 1, accesat printr-o scară exterioară.

Clienţii au dorit o amenajare modernă cu elemente de arhitectură clasică, şi s-a optat pentru o paletă de culori restrânsă – nuanţe de gri pentru finisaje, accente aurii (detalii constructive, iluminare, bar, decor) şi de culori intense (decor, canapele şi fotolii).

Mobilarea va fi minimală, iar impactul cel mai mare îl va avea corpul de bar, cu spaţiu de lucru pe trei laturi şi vitrină de expunere încastrată pentru torturi şi prăjituri. Acesta va include şi vitrine frigorifice încastrate, chiuvetă, espressor şi spaţii de depozitare sub blatul de lucru şi va fi îmbrăcat în gresie ceramică neagră şi tablă curbată aurie.

Peretele din spatele barului va fi folosit pentru reprezentarea vizuală a identităţii localului, iar peretele principal din sala de mese se va folosi pentru a găzdui expoziţii temporare (cu lucrări de artişti locali şi internaţionali).